Bildarkiv

Caterings exempel

Åhagamässa


Om Sushi

Vad är sushi?
Sushi är en av de mest kända japanska maträtterna ute i världen.
När ni hör ordet "Sushi, tänker ni kanske på rå fisk.
Sushi betyder egentligen bara "ris med ättiksdressing" där man
kombinerar med olika ingredienser, ofta olika sorters fisk, men även andra råvaror som grönsaker, ägg.
Det finns många olika typer och varianter av Sushi.
Här ska jag visa några av dem.

Maki-zushi (Sushi-rullar)
En rulle med ris, fylld med olika ingredienser inrullade i torkat sjögräsblad. Rullen skärs sedan i centimetertjock skivor.
     
Nigiri-zushi (Kramad sushi)
En kramad riskudde med ex fisk, rom, räkor, ägg som topping. Det är inte så lätt att krama riset lagom hårt.
Hårda "nigiri" är inte så goda.
 
Inari-sushi Tofufickor som är smaksatta med socker och soja, fyllda med vinägerris.
   
Temaki-sushi "Te" betyder hand på japanska. Ställer fram ingredienser och gästerna gullar själva sina makizushi utan att använda en bambumatta.
   
Chirashi-zushi (Blandsushi)
Blandar bara riset och ingredienser efter tycke och smak. Det behövs inte forma riset, så det är ganska enkelt att göra.
   
Liten Sushiordlista
Gari Söt inlagd ingefära
Shari Ris som smaksatts med vinäger
Namida Ordet betyder "tårar" och är ett annat ord för wasabi(görn pepperrot)
Nori Sjögräs som rostas eller torkas och vävs till fyrkantiga ark.
Murasaki Betyder lila färg och är en soja.
Agari Grönte